KAMPAI !

Alt sake der sælges igennem Kita er "Premium sake" (Tokutei-Meishu), som udgør 30% af Japans samlede sake produktion. Inden for denne klassifikation er man altid forsikret om høj kvalitet.

 

 

INDHOLD

Sake er produceret på et korn produkt og har derfor et naturligt lavt syreindhold der svare til Ca 1/3 af hvad der forkommer i alkohol som er produceret med frugtsaft. Sake indeholder derfor heller ikke svovlsyre eller sulfitter. Sake er også glutenfri. Ved produktion af Premium sake benyttes kun nøje udvalgt ris og kildevand, om det så opsøges lokalt eller i den modsatte ende af landet er op til den individuelle brygmester (Toji). I begge tilfælde vil det medføre den samme kompromisløse stræben efter de bedste ingredienser.

 

SMAG

Simpelt fortalt kan man sige at smags profilen af sake er præget af en behersket sød, syrlig karakter som vil varierer kraftigt alt efter hvilken brygge teknik, rissort, vand eller gær type der indgår i produktionen. Aminosyre et vigtigt komponent for smagen fordi sake i varierende grad indeholder en betydelig dosis umami. Sake har en rig og opløftende aroma, imens selve teksturen mærkes som blødt kildevand i munden.

 

NAVIGATION

Der vil blive lagt meget energi i at formidle sake hos Kita i håb om at alle vil føle sig velkomne og fristet til at opleve hvad sake har at tilbyde. Udefra et spørgsmål om kvalitet er det vigtig at kende mindst et af de følgende to ord Junmai og Ginjo. Hvis man vælger en sake med de klassifikationer er man sikker på at få en sake af høj kvalitet hvor der er indgået et omstændigt håndværk i brygge processen. Den bedste måde at finde ud af hvad man kan lide er at prøve sig frem. Sake har en enorm mangfoldighed af smagsnuancer og karaktertræk som vil overraske de fleste.

   

ALKOHOL

Sake har et naturligt alkohol indhold på 20%, det højeste af alle fermenterede alkoholtyper. Som en af de sidste faser i brygger processen hælder man kildevand på den færdige sake, for at sænke alkoholprocenten til ca. 16 %. Alkohol procenten variere fra sake til sake, men standard procenten vil altid ligge omkring 16 %. I nogle tilfælde tilsætter man destilleret  alkohol til sake for at opnå en bestemt smag eller karakter. Typisk vil man opleve at denne type sake har den samme standard alkohol procent (16%) eller lavere fordi at man også tilsætter mere kildevand.

 

RUS

Et af de unikke aspekter ved sake er effekten efter blot få nib. Man vil opleve en følelse af lethed og afslapning brede sig langsomt i kroppen. Der findes mange fortolkninger over denne tilstand, og rusen vil variere fra person til person, men ofte vil man høre ordet “salig” taget i brug.

 

EFTER-EFFEKT

Sake er meget ren og har et lavt syreindhold som er det der påvirke mange dagen efter. Typisk oplever man kun lette bivirkninger næste dag (alt efter mængden) fordi at sake er fri for tilsætningstoffer og konserveringsmidler. Drikker man opvarmet sake forstærkes efter-effekten, så vær forsigtig.

 

VARM SAKE (Atsukanzake)

Der findes mange misforståelser omkring varm sake fordi at det er en måde at gøre billig (uægte) sake drikbar. Har man derimod en kvalitets sake som er egnet til opvarmning er der udsigt til magi. Særligt når det er koldt i vejret er varm sake noget af det bedste man kan byde sig selv og andre på en mørk vinteraften. Sammen med mad er der ligeledes et stort potentiale med varm sake, gryderetter, stegt kød, bagte rodfrugter og supper er naturlige match. Sake typer der egner sig er Ginjo, Junmai, Honjozo og Genshu.

 

MAD & SAKE

I Japan er sake og mad stort set uadskillige. Med sit aminosyreindhold har sake igennem tiderne skabt en naturlig syntese med madkulturen i Japan. De milde og subtile kvaliteter i sake kombineret med det traditionelle (puritanske) Japanske køkken er en nydelse af en anden dimension. Når det er sagt, passer sake enormt godt med vore nordiske køkken. Sild, røget fisk, skaldyr, rugbrød, kartofler og rygeost er fantastiske med Junmai sake. Ligeledes kan de mere aromatiske sake typer som Ginjo / Daiginjo komplimentere både cremet og let mad som risotto, salater, rå fisk eller lufttørret kød.     

 

DRIKKE-KAR

Der findes intet “endegyldigt” standard sake glas, det er en kvalitet som lægger op til at man improvisere. Det eneste kriterie er at glasset eller “karet” ikke er for stort. Forskellige former og materialer er med til at afgøre hvordan smagen opleves. Glas går fint, og små hvidvins glas eller små Italienske bordvins glas fungere rigtig godt. Drikker man af keramiske kopper vil man opleve at smagen tager en ny drejning, ligeledes med kopper af porcelæn eller østersskaller!. 

 

LEVETID

En ny åbnet flaske sake kan klare sig i køleskabet i flere uger uden at ændre smag. For upasteuriseret sake (Namazake) er holdbarheden forkortet betydeligt til omkring 10 dage. Det lave syreindhold gør at sake ikke gære til så hurtigt som vin. Uåbnet sake kan i princippet holde sig i mange år hvis bare det bliver opbevaret køligt og mørkt.